Hjertesvigt – hvad er det, og hvordan lever man med det?

05 februar 2018 Camilla Skøtt
Hjertesvigt - hvad er det, og hvordan lever man med det?

Knap 11.000 danskere får hvert år konstateret hjertesvigt, og mere end 61.000 lever med diagnosen. Men hvad er det egentlig for en sygdom, og hvordan lever man med den, så livskvaliteten ikke forringes? 

Hvad betyder hjertesvigt?

Hjertesvigt er synonymt med den tilstand en person oplever, når hjertet ikke kan pumpe blod nok rundt i kroppen. Der er mange forskellige årsager til at hjertesvigt opstår, men uanset hvad, så er generne de samme – i større eller mindre grad.

Pludselig hjertesvigt kan opstå ud af det blå, men det er sjældent, at sygdommen dukker op fra den ene dag til den anden. Derimod udvikler hjertesvigt sig som regel over mange år. Det er en kronisk tilstand, der ikke går over igen, men den kan behandles med forskellige former for medicin, så livskvaliteten ikke forringes.

Symptomer på hjertesvigt

Jo bedre du kender sygdommen, des større er chancerne for at opdage den i tide – og ikke mindst for at lære at leve med den, hvis diagnosen allerede er stillet. Symptomerne opstår, fordi hjertes pumpefunktion er nedsat og derfor ikke pumper tilstrækkeligt blod rundt i kroppen, og de mest almindelige symptomer er:

– Åndenød i liggende stilling.

– Åndenød ved fysisk aktivitet.

– Fysisk udmattelse og træthed ved aktiviteter, der ikke tidligere har gjort dig træt.

– Irritationshoste.

– Trykken for brystet.

– Øget svedtendens.

– Kuldskærhed.

Hvis du oplever de nævnte symptomer, skal du kontakte din læge, så sygdommen kan fanges i opløbet. Med den rette behandling er det muligt at lindre generne og bevare livskvaliteten.

Følelser i forbindelse med hjertesvigt

At få konstateret hjertesvigt kan være en voldsom og følelsesmæssig oplevelse, der tærer på kræfterne. Både hos patienten selv, men også hos de pårørende. Det er ikke unormalt, at patienten rammes af angst eller frygt, ligesom depression ses hos omkring hver fjerde hjertepatient.

Oplever du følelsesmæssige udfordringer, som du selv har svært ved at overkomme, så er det vigtigt at kontakte lægen, så du kan få en henvisning til en psykolog. Det kan tage tid at vænne sig til at leve med hjertesvigt, men det er muligt at få livsglæden og ikke mindst livskvaliteten tilbage.

Medicin til hjertesvigtpatienter

De fleste patienter med hjertesvigt vælger at få behandling med medicin, da det hjælper kroppen og hjertet med at få det bedre – og dermed også psyken. 

Den enkelte patients sygdomsforløb og hjertesvigt vurderes af en specialist i hjertesygdomme, så den medicinske behandling tilpasses den specifikke patient. Efterfølgende vil medicineringen løbende blive justeret i takt med de forandringer, der ellers sker med kroppen.

 

Flere nyheder