Yoga – en effektiv motionsform

31 marts 2018 Astrid Pedersen
Yoga - en effektiv motionsform

Yoga er ren velvære for krop og sjæl. Og selv om man måske ikke mærker effekten efter første yoga lektion, har man taget et stort og afgørende skridt hen imod en sundere og mere bevidst livsstil. Alle, som dyrker yoga, kan bekræfte dette – yoga er den ultimative motionsform, hvis det handler om at skabe balance i krop og sind, samt oparbejde en højere grad af kropsbevidsthed.

Hvilken type yoga skal jeg vælge?

Hvis du går og overvejer at begynde at dyrke yoga, skal du først og fremmest overveje, hvorvidt du vil gøre yoga til en livsstil – eller om du bare ønsker at besøge et yoga center en gang om ugen. I det første tilfælde er det en god idé at få yoga instruktøren til at hjælpe med at tilrettelægge et personligt træningsprogram, så du virkelig kan flytte nålen med din træning. Samtidig kan du få vejledning til, hvilken type yoga, du skal fokusere på i din videre praksis. Hvis du er totalt nybegynder, er det vigtigt, at du lærer stillingerne og vejrtræningsmetoderne at kende.

De fleste yoga centre har begynderhold, hvor du kan få en introduktion til yoga og få en fornemmelse af, hvad det handler om. Som hovedregel bør du ikke starte med de allermest krævende yoga discipliner, som for eksempel Vinyasa Ashtanga eller Power yoga. Det kan faktisk godt lade sig gøre at få skader, når man dyrker yoga, hvis man ikke har 100% styr på, hvorledes man kommer rigtigt ind i – og ud af – de forskellige stillinger. E

n meget basal yoga-form er Hatha yoga. Hatha yoga kan de fleste dyrke, da der her er tale om enkle stillinger, som man langsomt bygger ovenpå. Stillingerne er de samme, som anvendes i Ashtanga yoga, men Hatha yoga har et større fokus på udførelsen. På den måde sikrer du, at du lærer stillingerne at kende. Når du først har dem inden under huden, kan du – hvis du ønsker det – gå videre med en af de mere flow orienterede discipliner.

Hvis du har mange skader og skavanker, og derfor har svært ved at komme rigtigt ud i de krævende stillinger, kan du med fordel vælge at dyrke Iyengar yoga. Iyengar yoga bygger på de samme grundprincipper som Hatha yoga, men gør samtidig brug af stole, remme, pøller, tæpper og klodser, som aflaster kroppen og kompenserer for for eksempel manglende længde, hvis man er assymetrisk bygget. På den måde kan man lave stillingerne korrekt uden at kroppen bliver trukket skæv.

Du kan tilmelde dig yoga for begyndere på joga.dk

Flere nyheder