Hvad dækker ejerudgifter egentlig over?
Ser I på hus, sommerhus eller ejerlejlighed og vil gerne vide, hvilke faste udgifter der er ved fast ejendom? Eller bor I allerede i hus, men vil vide lidt mere om ejerafgift, ejendomsværdiskat og grundskyld?
De fleste optager naturligvis et lån, når de køber en bolig. Derudover kommer forbrug, men ejerudgifter er også en stor del af de samlede udgifter til jeres bolig.
Ejerudgiften
Det, I skal betale, når I ejer en bolig, er udgifter til ejendomsforsikring og en eventuel ejerforening, ejendomsværdiskat, grundskyld, udgifter som fx renovation, rottebekæmpelse og skorstensfejning. Det kan også være, at I har overtaget gæld fra sælger uden for købesummen.
Ejerudgiften er ejendomsværdiskat, som boligejere betaler til staten. Grundskyld/ejendomsskat betaler man til kommunen og er en skat af grundens værdi (uden bolig).
Udgifter udover ejerudgiften
Der er to store udgiftsposter udover ejerafgiften, og det er jeres afdrag og renter på boliglånet, som banken hjælper med at danne overblik over. Den anden er I vant til, hvis I ikke lige er flyttet hjemmefra, og det er forbrug som el, varme, evt. gas og olie.
Inden man finder den ønskede bolig, skal man selvfølgelig vide, hvor meget man kan købe for, dvs. hvor høje udgifter man har råd til hver måned. Aftale et møde med jeres bankrådgiver og få et finansieringstilbud, og så lægger I dette sammen med forbrugsudgifter og ejerafgiften.
Ejendomsforsikring
I er ikke tvunget til at have en ejendomsforsikring, selv om det er fornuftigt, men det vil mange banker og realkreditinstitutter kræve for at give jer lånet til boligkøbet.
Ejerforening
Jeres ejer- eller grundejerforening vil nok opkræve nogle udgifter til drift og vedligeholdelse af fællesarealer, græs og fliser, måske er der et selskabslokale, en vaskekælder, legeplads eller antenneforening.
Man modtager i øvrigt nogle ydelser som husejer, fx tømning af affaldsbeholdere eller bekæmpelse af skadedyr, så det betaler man også til.