Husk at være opmærksom på tegn på, at du har nedsat hørelse

10 februar 2018 Emilie Ann Jacobsen
Husk at være opmærksom på tegn på, at du har nedsat hørelse

For mange mennesker kommer deres høretab snigende med alderen. Det er derfor ikke noget, som de lægger mærke til lige med det samme. Gradvist bliver det sværere og sværere at høre, hvad andre siger. Det kan ikke mindst være, hvis du er et støjende sted, hvor der er mange andre mennesker. Det kan for eksempel være en restaurant. Så kan det være næsten umuligt for dig at følge med i samtalen. 

I andre tilfælde kan det føles som, at et høretab kommer nærmest fra den ene dag til den anden. Du føler, at du kan høre markant mindre, end du kunne tidligere. Når dit høretab kommer så pludseligt, kan det være fristende for dig, at du venter og ser, om det ikke bliver bedre af sig selv igen, når det nu er kommet så pludseligt. 

Lige meget om dit høretab er kommet snigende med tiden, eller det er kommet pludseligt, bør du tage det meget alvorligt. For det er ikke rart at leve med at have svært ved at høre. Det kan faktisk være med til at gøre, at du føler dig meget isoleret, eller det kan få dig til at isolere dig, fordi du jo alligevel ikke kan høre, hvad andre siger. Det kan starte en nedadgående spiral, der i sidste ende kan føre til depression og ensomhed. Det er derfor vigtigt, at du tager din nedsatte hørelse alvorligt og får gjort noget ved det. 

Hvis du ikke har lyst til at gå til lægen med det samme, men gerne selv vil undersøge, om det virkelig er så slemt med din hørelse, er det en god ide for dig, at du tager en af de tests, der findes på nettet. Der hører du en række forskellige lyde fra dagligdagen og skal angive, om du kan høre dem eller ej. Du kan for eksempel tage testen på hjemmesiden for Din Hørelse Odense. De har udviklet en test, der kan give dig en indikation af, hvordan det står til med din hørelse. 

En test på nettet er selvfølgelig ikke en diagnose i sig selv. Det er derfor vigtigt, at du går til lægen eller til en hørespecialist for at finde ud af, hvad der er galt med din hørelse. Det er med til at gøre, at du er sikker på, hvad der er op og ned og får grebet ind, inden din nedsatte hørelse får værre konsekvenser for dig end dem, at du har svært ved at høre. 

Flere nyheder